—TENYIR I ESTAMPAR AMB TINTS NATURALS

curs_tints_mas_ardevol_detail-90
 

El tint de fibres tèxtils en colors vegetals va ser practicat durant mil·lennis, el que contrasta amb el coneixement dels colors químics actual, els quals es van descobrir al segle XIX i s’utilitzen només des de fa un segle.

El tenyit era una professió especialitzada, i es practicava en algunes zones conegudes per la qualitat de l’aigua dels seus rius, o perquè els tintorers mantenien algun coneixement secret en aquell lloc.

En el nostre temps, els tints vegetals interessen a moltes persones donada la imatge positiva que se’n percep. La pràctica de la tintura és una activitat creativa i recreativa amb la qual s’obté una gamma de colors originals, que es treballen amb plantes colorants sanes, no tòxiques i no contaminants, i a més, amb la pràctica de la tintura, ens retrobem amb el coneixement perdut. 

 

 

 

—EL CURS

 

Benvingut/da a l’excitant món de les plantes de tint i colors naturals. En pocs dies, podràs adquirir els coneixements suficients per crear una paleta completa de colors.

En primer lloc, saber que hi ha diversos tipus de fibres naturals: 

 

-Proteïna animal: fibres com la llana i la seda que es tenyeixen bastant fàcilment, per això la major part del colorant que es troba en llibres està limitat a aquest tipus de fibra.

-Proteïna vegetal: fibres cel·lulòsiques, com el cotó i el lli, amb les quals la tintura és més complexa, fet que explica que se’n trobi tan poca informació sobre elles.

 

Estudiarem el colorant anyil, que es prepara fent servir un mètode específic, i en segon lloc, també presentarem altres colorants vermells i grocs, anomenats “colorants mordent”, que requereixen l’aplicació d’un altre mètode .

 

 

METODOLOGIA DEL CURS /

 

DURANT ELS DOS PRIMERS DIES,

es tractarà d’aprendre a preparar unes tines ecològiques per aconseguir tota una gamma de blaus amb ÍNDIGO. La preparació d’índigo és senzilla. És un colorant del grup dels colorants de tina, és a dir, que l’índigo no és soluble a l’aigua. Abans del seu ús en els tèxtils cal dissoldre’l aplicant una preparació especial anomenada “tina”, feta d’anyil, calç i un agent reductor vegetal (diverses possibilitats). El tanc es mantindrà a llarg del curs, (es fa servir per tenyir totes les fibres naturals) i farem també una preparació de reserva amb argila i goma aràbiga, de manera farem dibuixos blancs sobre fons blaus.

 

ELS TRES DIES SEGÜENTS,

seran dedicats a la tècnica dels mordents, per dibuixar o estampar sobre el cotó, i a la tintura amb plantes tintòries d’importància major, com la garància, el reseda, el pal de campetxe i algunes altres.

 

DURANT EL TERCER DIA,

presentarem els tanins i els mordents de ferro (per fer tons grisos, marrons i negres)

 

DURANT EL QUART DIA,

preparem els mordents d’alumini i de titani per fer els colors vius, vermells, violetes, grocs, taronges, etc …

 

L’ÚLTIM DIA,

serà dedicat a les combinacions de mordents amb el índigo per fer tot tipus de colors, incloent verds i marrons.

 

AL FINAL,

amb la tècnica de la serigrafia, podrem acabar unes realitzacions policromàtiques en tela de cotó.

 

 

—INFORMACIÓ I RESERVES

 

DEL 25 AL 29 DE AGOST (ambdós inclosos)

HORARI / de 9:30 a 13:30 hores i de 15 a 17 hores

PREU DEL CURS / 360e

DINAR ECOLÒGIC / 14e

Els alumnes del curs tindran dret a l’ús de la piscina biològica.

Mail / info@masardevol.net

Tel. / 630 324 578

 

SOBRE MICHEL GARCIA /

http://naturaldyeworkshop.com/

http://www.michelgarcia.fr/

 

MATERIAL DE TREBALL QUE NECESSITARÀS PEL CURS /

Mostres de / Cotó, lli, seda, llana i llana cardada

Tamany / 25x25cm màxim

Quantitat / 10 mostres de cada teixit

 

 

—VOLS ALLOTJAR-TE A MAS ARDÈVOL DURANT EL CURS?

 

Veure els tipus d’allotjament